Σας φαίνεται αυτονόητο;
Τελικά οι γυναίκες με εμφάνιση άνω του μέσου όρου προτιμούν άντρες με αντίστοιχο εισόδημα: άνω του μέσου όρου. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα, ανεξάρτητη έρευνα που εκπονήθηκε στα πλαίσια μιας φοιτητικής εργασίας της σχολής Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας.
Τα άτομα που έλαβαν μέρος ήταν πάνω από τριακόσια κι επιλέχθηκαν τυχαία. Η έρευνα χωρίστηκε σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη, το κάθε άτομο συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο με προσωπικά στοιχεία όπως φύλο, ηλικία, επάγγελμα, μορφωτικό επίπεδο και επισύναψε δύο φωτογραφίες του.
Στη δεύτερη φάση, δημιουργήθηκαν δύο ομάδες: άντρες και γυναίκες. Τότε η κάθε ομάδα έλαβε τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια της άλλης ομάδας και τα αξιολόγησε βαθμολογώντας τα σε κλίμακα 1 – 10. Ήδη από τη διεξαγωγή της έρευνας διαφάνηκε κάτι πολύ αξιοπρόσεκτο: οι άντρες κοιτούσαν κατά βάση τις φωτογραφίες, σε αντίθεση με τις γυναίκες που εξέταζαν με προσοχή τα ερωτηματολόγια.
Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά.
Οι γυναίκες που είχαν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία με τη σειρά τους βαθμολόγησαν υψηλότερα τους άντρες εκείνους που δήλωσαν εισόδημα άνω του μέσου όρου. Δηλαδή οι πιο όμορφες, σύμφωνα με το τυχαίο δείγμα, επέλεξαν τους πιο πλούσιους. Εντύπωση κάνει ότι η ηλικία δεν έπαιξε κάποιο σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των ανδρών – σε αντίθεση με τις γυναίκες, που ο μέσος όρος ηλικίας των «αριστούχων» ήταν τα 23 έτη και δήλωσαν ως επί το πλείστον φοιτήτριες.
Γιατί όμως να μας κάνει εντύπωση;
Το κυρίαρχο προσόν της γυναίκας είναι η ομορφιά και του άντρα η οικονομική ευρωστία, σύμφωνα με ένα στερεότυπο παλιό όσο ο κόσμος. Απ’ ό, τι φαίνεται, τα στερεότυπα κουβαλάνε αλήθειες. Άλλωστε υπάρχουν και ιστότοποι γνωριμιών βασισμένοι αποκλειστικά σ’ αυτό το δίπολο, όπως το Lunona, όπου εύποροι άντρες αναζητούν γνωριμία με νέες κι ωραίες κοπέλες. Δεν υπάρχει το στοιχείο της δοσοληψίας: και οι μεν και οι δε προσφέρουν και ζητούν παρέα, σε ένα περιβάλλον όπου η εξωτερική εμφάνιση και η οικονομική άνεση είναι a priori άνω του μέσου όρου, όπως δεν είναι «στον έξω κόσμο» ή στη μέση κοινότητα γνωριμιών όπως το Facebook.
Η έρευνα είχε ερασιτεχνικό χαρακτήρα, ολοκληρώθηκε σε λίγο χρονικό διάστημα και κανένα άλλο ασφαλές συμπέρασμα δεν βγήκε πέραν ότι «οι ωραίες θέλουν πλούσιους». Δεν είναι η μοναδική αλήθεια που ισχύει στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά είναι ένα δημοφιλές κριτήριο. Και συχνά ο μέσος άνθρωπος καταλήγει στο ευκόλως εννοούμενο, αλλά εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο θετικό χαρακτηριστικό στις ωραίες γυναίκες και στους πλούσιους άντρες. Και συνεπώς κανένας άλλος λόγος για να τους γνωρίσει κανείς
Τι να πεις; Ανέκαθεν η ομορφιά και ο πλούτος προκαλούσαν το φθόνο – και οι αλεπούδες δεν έφταναν πολλά κρεμαστάρια.